Denkgewoonte 2: Verandering over tijd

In deze blog lees je over één van de denkgewoonten van een systeemdenker: Verandering over tijd. We leggen je in deze serie over denkgewoontes uit hoe systeemdenken de basis van je mindset kan worden, van waaruit jij je handelen en je route van je eigen leiderschap vorm kan geven.  Lees verder om meer te weten te komen over denkgewoonte 2: Verandering over tijd.

Wat is het?

Verandering over tijd gaat over elementen, en hoe deze in een systeem veranderen gedurende de tijd. Dit gegeven is een van de belangrijkste kenmerken van de systeemdynamiek. De veranderingen maken dat er patronen of trends ontstaan, zodat inzicht in verandering er weer voor zorgt dat je deze kan herkennen. Bevind hetgeen je wil onderzoeken zich in een versterkende of balancerende lus? En is dit de gewenste soort lus, of heb je juist behoefte aan een andere soort lus? 

Waarom is het belangrijk?

Systeemdenken gaat uit van de interconnectedness van variabelen waaruit een systeem is opgebouwd. Alle variabelen hangen op een bepaalde manier met elkaar samen, ze beïnvloeden en veranderen elkaar. In een momentopname kun je misschien niet meteen de vinger op de zere plek leggen, maar als je een situatie beschouwt als een onderdeel van een patroon, is het makkelijker om te zien hoe het voorafgaande heeft geleid tot dit moment. 

Wat kun je ermee?

Je kan verandering over tijd inzichtelijk maken door middel van gedragspatroongrafieken. In onze blog hierover lees je hoe je deze zelf eenvoudig kan creëeren. Met causale lus diagrammen kun je onderzoeken of een lus versterkend of balancerend is en of er sprake is van vertraging.  

En nu?

Als je eenmaal zelf een inzicht hebt in deze verandering over de tijd, kun je dit gebruiken als ingang voor een gesprek. Je kan je eigen waarnemingen delen en je collega’s of team uitnodigen om aan te vullen of hun visie op de verandering gedurende de tijd te delen. Zo komen jullie samen tot gedeeld begrip van de situatie en kunnen er interventies worden gepleegd om een uit een ongewenst patroon te komen.

Mogelijke vragen

Om je deze denkgewoonte eigen te maken, kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Welke belangrijke variabelen hebben het systeem veranderd?
  • Hoe zijn deze variabelen veranderd gedurende de tijd?
  • Welke veranderende variabelen laten een hoeveelheid zien? En hoe snel of langzaam neemt deze hoeveelheid toe of juist af?
  • Welke patronen of trends zijn er ontstaan gedurende de tijd?

Cursus Systeemdenken Niveau 1

Vond je dit interessant en wil je hier meer over leren? Dan kan je je inschrijven voor onze cursus ‘Systeemdenken niveau 1: taal en tools voor leiders’. Hierin leer je de taal en tools van systeemdenkers. Voor herregistratie in het schoolleidersregister is deze cursus ook te gebruiken, voor 45 punten. 

Wil je meer weten over systeemdenken, ons cursusaanbod of individuele begeleiding? Stuur ons dan gerust een berichtje naar hansleistra@irisz-onderwijsadvies.nl.

Inhoud

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gerelateerd