In deze blog lees je over één van de denkgewoonten van een systeemdenker: het veranderen van perspectief. We leggen je in deze serie over denkgewoontes uit hoe systeemdenken de basis van je mindset kan worden, van waaruit jij je handelen en de route van je eigen leiderschap vorm kan geven.
Wat is het?
Het veranderen van perspectief houdt in dat je beseft dat jouw werkelijkheid slechts één van de mogelijke hoeken is van waaruit je een situatie of systeem kan bekijken. Je eigen perspectief is daarbij heel waardevol. Het is namelijk ontstaan vanuit de unieke combinatie van jouw kennis, overtuigingen, normen, waarden, verleden en positie.
Dat maakt het ook logisch dat niet iedereen dit perspectief met jou deelt. Anderen zullen andere posities hebben, andere kennis of een ander verleden. Zij zullen daarom dezelfde situatie vanuit een ander perspectief bekijken, waarbij ze onderdelen van het systeem kunnen zien die in jouw ‘blinde vlek’ zitten. Meerdere perspectieven vergroten dus het begrip van de situatie en het systeem waarin jullie je bevinden.
Waarom is het belangrijk?
Meerdere perspectieven geven een completer beeld van de situatie. Zo kun je leren van ieders unieke kennis en ervaringen en kun je deze gebruiken om er samen beter van te worden.
Door iedereen de kans te geven zijn of haar perspectief te delen, vergroot je daarnaast ieders binding met de situatie. Men zal zich meer gezien en gehoord voelen. Tot slot zal je leren om samen, als geheel, meer op één lijn te komen.
Wat kun je ermee?
Systeemtools kunnen op een toegankelijke manier verschillende perspectieven in kaart brengen en vergelijken. Zo kan je als team ieder een gedragspatroongrafiek maken en hierover in gesprek gaan. Hoe je deze opstelt, lees je hier. Daarnaast kun je ook feedbacklussen van een systeem maken en deze bespreken. Uitleg hierover vind je hier. Tot slot kun je met behulp van relatiecirkels zien welke variabelen een grote impact hebben op het systeem, zoals we hier hebben uitgelegd.
Mogelijke vragen
Is het veranderen van perspectief al één van jouw denkgewoonten? Check dit door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Sta ik open voor andere perspectieven?
- Hoe beïnvloeden andere perspectieven de manier waarop ik het systeem begrijp?
- Wie kan ik benaderen om mij zo goed mogelijk te helpen met het zien van andere perspectieven?
- Als ik eenmaal vanuit een ander perspectief heb gekeken, ben ik vervolgens bereid om mijn eigen perspectief aan te passen?
Cursus Systeemdenken Niveau 1
Vond je dit interessant en wil je hier meer over leren? Dan kan je je inschrijven voor onze cursus ‘Systeemdenken niveau 1: taal en tools voor leiders’. Hierin leer je de taal en tools van systeemdenkers. Voor herregistratie in het schoolleidersregister is deze cursus ook te gebruiken, voor 45 punten.
Wil je meer weten over systeemdenken, ons cursusaanbod of individuele begeleiding? Stuur ons dan gerust een berichtje naar hansleistra@irisz-onderwijsadvies.nl.